Programa Lunar Orbiter

Lunar Orbiter
Sonda Lunar Orbiter
Sonda Lunar Orbiter (NASA)
OperadorNASA
Tipus de missióCartografia lunar
ÒrbitaÒrbita el·líptica
Data de llançament1966-67
Vehicle de llançamentAtlas-Agena
Durada de la missió1 mes
Lloc webVersió HTML del document previ
Massa400 kg
Elements orbitals
ApoàpsideVariable segons les sondes i el curs de la missió

El Programa Lunar Orbiter va ser una sèrie de cinc missions d'orbitadors lunars no tripulats llançades pels Estats Units del 1966 al 1967. Estaven destinades a ajudar a seleccionar zones d'aterratge per a l'Apollo creant mapes de la superfície lunar,[1] van proveir les primeres fotografies des de l'òrbita lunar.

Les cinc missions foren un èxit rotund, amb el 99% de la Lluna mapejada amb les seves fotografies preses amb una resolució de 60 metres o millor. Les primeres tres missions van ser dedicades a crear imatges de 20 zones d'aterratge lunars tripulades, seleccionades en observacions terrestres. Aquestes sondes van volar en òrbites de baixa inclinació. La quarta i cinquena missió es van dedicar a ampliar els objectius científics i es van moure en òrbites polars de gran altitud. El Lunar Orbiter 4 va fotografiar tota la cara visible i el 9% de la cara oculta, i el Lunar Orbiter 5 va completar la cobertura de la cara oculta i va adquirir imatges de mitja qualitat de resolució (20 m) i d'alta (2 m) de 36 zones pre-seleccionades. Totes les sondes Lunar Orbiter van ser llançades pel vehicle de llançament Atlas-Agena D.

Els Lunar Orbiters tenien un sistema fotogràfic enginyós, que consistia en una càmera de doble òptica, una unitat de processament de pel·lícula, un escàner de lectura, i un aparell de manipulació de pel·lícula. Ambdues òptiques, una d'angle estret d'alta resolució de 610 mm (HR) i l'altra d'angle àmpli de mitjana resolució de 80 mm (MR), col·locant les seves exposicions dels frames un sol rotllo de pel·lícula de 70 mm. Els eixos de les dues cambres eren coincidents per la qual cosa l'àrea de la imatge en els frames de HR eren centrats en les zones de frames de MR. La pel·lícula va ser moguda durant l'exposició per compensar la velocitat de la sonda, que va ser estimat per un sensor electro-òptic. La pel·lícula llavors era processada, escanejada i es transmetien les imatges de tornada a la Terra.

Durant les missions del Lunar Orbiter, les primeres imatges eren de la Terra, començant mostrant la Terra sobre la superfície lunar pel Lunar Orbiter 1 a l'agost de 1966. La primera imatge completa de la Terra va ser presa pel Lunar Orbiter 5 a l'agost de 1967. La segona imatge de la Terra sencera va ser presa pel Lunar Orbiter V el 10 de novembre de 1967. Aquesta fotografia va ser publicada per Stewart Brand en el primer Whole Earth Catalog en la tardor de 1968. Vegeu imatge Arxivat 2012-09-29 a Wayback Machine. i el símbol Arxivat 2011-05-14 a Wayback Machine..[2]

  1. Bowker, David E. and J. Kenrick Hughes, Lunar Orbiter Photographic Atlas of the Moon [1], NASA SP-206 (1971).
  2. «Whole Earth». Lunar Orbiter V p. 352. NASA, 08-08-1967. [Consulta: 24 desembre 2008]. «Clearly visible on the left side of the globe is the eastern half of Africa and the entire Arabian peninsula.»

© MMXXIII Rich X Search. We shall prevail. All rights reserved. Rich X Search